Katoenen sjaal

Katoenen sjaal

Een katoenen sjaal kan je overal mee combineren. Katoen is een heerlijke stof die in vele kleuren en prints kunnen worden aangeschaft. Katoen heeft zowel voor- als nadelen, maar blijft toch de meest gebruikte stof voor kleding. Een katoenen sjaal kan altijd tijdens de zomermaanden worden gedragen, wanneer het nét even te fris is om met een blote nek naar buiten te gaan.

Online aanschaffen

Online vindt je grote collecties trendy en hippe sjaals. Betaalbaar en een mooi accessoire waar je een saai jurkje of shirt mee kunt opfrissen. Ook op het gebied van sportieve shawl zijn er enorm veel kleurstellingen en vormen verkrijgbaar. Katoen en linnen zijn bij uitstek stoffen die geschikt zijn voor de wat warmere dagen.

Katoen

 

Er zijn tegenwoordig enorm veel stoffen verkrijgbaar. Toch is katoen nog altijd de meest geliefde stof. Katoen kom je tegen in bijna elk kledingstuk. Denk maar eens aan jurkjes in de zomer, sokken, lingerie, broeken en bloesjes.

Katoenplant

De katoenplant produceert eencellige, zachte vezels. De vezels lenen zich uitstekend om er draden van te spinnen. Deze draden worden gebruikt voor fabricage van onze kleding en de katoenen sjaals.

Katoen heeft als kenmerk dat het enorm sterk en duurzaam is. Gemakkelijk wasbaar en gaat dus jaren mee.

Voordeel van katoen is dat het goed vocht opneemt. Katoen zal nooit benauwd aanvoelen. Daarom is het uitermate geschikt voor het realiseren van een mooie sjaal. Wel zijn de vezels niet elastisch, daardoor zijn weefsels van katoen niet echt vormvast.

Katoen is gemakkelijk te verven in elke tint. De stof neemt gemakkelijk pigmenten op. Huidvriendelijk en bestand tegen chemische invloeden van buitenaf.

Bijna 40% van onze textiel bestaat uit katoen.

Mensen die allergisch zijn voor vele materialen zullen altijd katoen dragen. Van katoen krijg je nooit geen uitslag. Ook kleding en luiers van baby’s zijn meestal van katoen. Gemakkelijk uit te wassen en geen irritatie.

Nadelen

Zoals elk materiaal heeft ook katoen een aantal nadelen. Katoen krimpt snel. Bij de eerste wasbeurt, kan je mooie katoenen sjaal al gaan krimpen. Voorkom dit door de shawl met de hand te wassen. Gebruik een zacht (wol)wasmiddel en lauw water. Ook vervagen kleuren erg snel bij katoenen kleding. Wanneer je voorzichtig met de hand wast kun je voorkomen dat kleuren doorlopen en de stof krimpt.

Katoen kreukt erg snel. Dat is voor een katoenen sjaal niet echt een ramp. Deze zit om je hals en ook nog geknoopt. Heb je echter de sjaal gewassen en gedroogd, strijk deze dan even.

Bestrijdingsmiddelen

Er worden nog steeds te veel bestrijdingsmiddelen gebruikt. Ook bij de katoenteelt is dat het geval. Wil je geen schadelijke stoffen in je katoenen sjaal, kies dan voor de biologische variant.