Pashmina sjaal

Pashmina Sjaal

Een échte pashminasjaal kenmerkt door de prijs en de sublieme kwaliteit. Een sjaal van deze stof is over het algemeen duur. Zie je een pashminasjaal van 25 euro dan kun je er meteen al van uit gaan dat het een nepperd is. Een echte pashmina moet je altijd door een ring kunnen halen. De stof is zo ontzettend soepel en dun dat dit met gemak moet kunnen. Lukt dit niet en heb je een echte “pashmina” hebt aangeschaft, dan zit er waarschijnlijk ander materiaal doorheen.

Pashmina is gemaakt van wol van een geit. Geitenwol is altijd iets vettig. Doe deze test met een nieuwe sjaal plat neer te leggen. Laat een drup water op de sjaal vallen en zie, deze blijft eerst een poosje liggen. Na verloop van tijd trekt deze pas in de stof. Door het vettige geitenhaar blijft de druppel op de sjaal liggen.

Wanneer je een randje van de sjaal naast het vlammetje van de aansteker houd, zal dit slechts een beetje schroeien. De sjaal vat geen vlam. Wanneer een hard puntje ontstaat, zit er kunststof in de sjaal.

Koop je een pashmina van 200 x 75 cm., dan weegt deze niet meer dan 100 gram. Lange draden betekent dat er andere vezels zijn gebruikt.

Onvervalste Pashmina

 

Met het Perzische woord “fijne wol” wordt pashmina bedoeld. Cashmere wol is ongeveer hetzelfde materiaal en beter bekend in de Westerse landen. India is het oorspronkelijke gebied waar deze wol vandaan komt. De ondervacht van Deze fijne wol wordt al honderden jaren gebruikt om shawls en dekens van te maken. De warmte, zachtheid en lange levensduur zorgen voor een hoogwaardig kwaliteitsproduct. Vroeger werd deze wolsoort ook wel “koningswol” genoemd omdat het een kostbaar weefsel was en alleen maar kon worden betaald door koningen, keizers en prinsen.

Pas later heeft de Westerse wereld de unieke kwaliteit van deze wol leren kennen en neemt de populariteit nog steeds toe.

Verschillen tussen Cashmere en Pashmina

 

Deze wolsoorten zijn in ieder geval vele malen lichter, zachter en warmer dan schapenwol. Cashmere en Pashmina zijn de duurste natuurvezels op aarde. Hoe dunner de vezel hoe meer je voor een sjaal van deze wolsoort betaalt.

Het verschil

Pashminavezels zijn fijner en dunner en afkomstig van een zeldzaam geitenras “Changthangi”. Deze geit leeft in India, Lakdakh.

Cashmerewol komt van de Kasjmir berggeit uit het Himalayagebergte en geeft een prima, meer betaalbaar product.