PLO sjaal

PLO sjaal

In de Arabische landen is de PLO sjaal het hoofddeksel van de man. De keffiyeh, zoals de originele benaming is wordt gedragen als bescherming tegen kou, stof en zand. Een functioneel hoofddeksel dus. Het materiaal van deze keffiyeh, is een combinatie van wol en katoen. Zwarte en rode spinwebachtige figuren zijn op de stof geborduurd.Wanneer de sjaal rond het hoofd word gedragen wordt deze op zijn plaats gehouden met een “agaal”.

De agaal diende vroeger om dromedarissen mee op te drijven. De agaal wordt alleen door Arabieren gedragen en zijn zwart van kleur.

Leider van de PLO, Yasser Arafat, droeg altijd een plo sjaal als hoofddeksel.

Arafatsjaal

Tegenwoordig wordt de Arafatsjaal meer als toevoeging gezien aan een stoere outfit. Een lekkere, warme sjaal die tegen een stootje kan. Schaf je je een exemplaar aan van 100 x 100 cm. dan heb je een flinke versie om tijdens koude dagen om je nek te draperen.

Een plo sjaal wordt ook wel als statement gedragen. Deze sjaal staat voor een aantal groeperingen, dat je je solidair voelt met de Palestijnen. De kwestie tussen Palestina en IsraĆ«l is nog steeds een heet hangijzer. Niet iedereen is het eens met het dragen van zo’n sjaal en kan dus zomaar een discussie uitlokken.

De meeste mensen zullen zich er echter niets van aantrekken en vinden een plo sjaal gewoon prettig draagbaar.

Kleuren

De originele plo sjaal, is de sjaal die Arafat altijd droeg. Een witte doek met o.a prints in blauw of zwarte strepen. Tegenwoordig zijn deze sjaals verkrijgbaar in allerlei kleurtjes. De kwastjes die er van origine aanhangen zijn natuurlijk niet weg te denken en sieren nog altijd deze doeken.

Arafatsjaals worden veel gedragen door moorrijders. Voor een scherpe prijs worden plo sjaals online verkocht. Het materiaal is meestal katoen.