Slavenarmband betekenis

Slavenarmband betekenis

De slavenarmband leent haar betekenis aan haar naam. Er schuilt een verhaal met geschiedenis achter. De slavenarmband bestaat zo een 5000 jaar. In de 16e eeuw is deze armband letterlijk naar Afrikaanse en Caribische slaven vernoemd omdat deze een armband kregen tijdens met een gegraveerd nummer die diende als identificatie. In India was de betekenis een stuk vriendelijker, namelijk een liefdesarmband. De man won de vrouw voor zich door zelf een slavenarmband te creƫren en aan haar te geven om haar liefde voor zich te winnen. Archeologen hebben slaven armbanden tot jaren voor Christus terug gevonden. De oudste stamt uit Pakistan, 2600 voor Christus. Nu ze in onze 21ste eeuw een mode kenmerk zijn, waren ze vroeger meer een symbool van bezit en liefde. Maar ze ze zijn ook helaas vernoemd naar de donkere tijden uit het slaventijdperk. In Suriname wordt de slavenarmband gedragen als herinnering uit de sombere slaventijd. Deze armbanden waren niet zo stijlvol als nu maar meer een grof platgeslagen stuk ijzer. Nu de dag zijn het prachtige fashion sieraden die dienen als mode artikel voor de elegante vrouw.

India

In India is de slavenarmband nog steeds populair bij vrouwen en dienen daar als lichaamsversiering. De betekenis van de slavenarmband is in India ware gekoppelde liefde omdat de armband moeilijk is af te krijgen en goed stevig blijft zitten. De oorsprong van het ombuigen naar liefdes armband ligt bij de Romeinen die deze armband een liefdesverklaring aan deze armband hebben toegekend.

Hedendaagse slavenarmband

De slavenarmband is tegenwoordig in verschillende uitvoeringen te krijgen en in verschillende ontwerpen. Er zijn zowel sluitende slavenarmbanden als armbanden met open stuk die om de pols klemt. Open uiteinden hebben vaak twee bolletjes ter afwerking om te voorkomen dat de armband afvalt. De armband bestaat uit een stuk metaal. De vlakke slavenarmband is het meest traditioneel qua uiterlijk en lijkt op de historische slavenarmband. Ook brede pols bedekkende armbanden dragen de naam slavenarmband. Het is mogelijk een persoonlijke boodschap of naam de armband te laten graveren zodat er een eigen betekenis aan kan worden toegekend. Een verbintenis van liefde bijvoorbeeld of een naam van iemand. Maar ook een herdenking is bijzonder.