Stola

Stola

Wanneer je denkt aan een stola dan denken de meeste mensen aan een bontstola.

Een echte bontstola is voor veel mensen not-done…Toch wordt een stola van bont nog veel gezien op feesten bij de hogere klasse. Een echte bontstola is natuurlijk prachtig, wanneer je er achter staat en het geld er voor hebt. Echt bont is daarentegen, helemaal niet meer van deze tijd. De kledingproductie van écht bont is in de loop der jaren sterk terug gelopen. Grote modehuizen als Gucci en Versace gebruiken inmiddels allemaal nep-bont. Goed gefabriceerd nep-bont is dan ook bijna niet te onderscheiden van echt.

Toch denken een groot aantal rijken onder ons, dat het dragen van bont, status en macht laat zien. Er zijn ook mensen, die denken dat het bont wat zij dragen, hen van een bepaalde kracht voorziet, zij dragen bont als accessoire. Denk hierbij aan bepaalde Indianenstammen in Noord-Amerika. En bepaalde volken die in koude oorden leven, zoals de Eskimo’s, dragen bont omdat hen dat voorziet van warmte. In de rijke Westerse wereld is dit niet nodig. Een bontstola mag gezien worden, maar dan van imitatiebont.

Wat is het verschil tussen een stola en omslagdoek?

Een stola, sjaal of omslagdoek kan zijn gemaakt van vezels als zijde, linnen, kasjmier. Of acryl en polyester de synthetische vezels.

Een stola of omslagdoek kan gemaakt zijn van een puur natuurlijk materiaal maar toch bijvoorbeeld een gouddraad laten zien die synthetisch is. Gouden borduurselen in een zijden sjaal zijn ook van kunstmatige vezels.

Sjaals worden gedragen door mannen en vrouwen. Een stola is uitsluitend voor een vrouw. Omslagdoeken zijn over het algemeen wat groter en kunnen om het lichaam worden gewikkeld om je warmte te geven. Ze zijn er in rechthoekige, driehoekige en vierkante vorm.

Sjaals worden gebruikt om een accent aan een bepaalde outfit te geven. Ook wordt een sjaal in Islamitische landen gebruikt om de schouders te bedekken in de moskee en om te bidden. Sjaals vormen een extra accessoire als toevoeging aan je kleding.

De stola

In principe heeft een stola veel weg van een sjaal. De oude Romeinse stola, de vrouwenversie van de herentoga, is waarschijnlijk de voorloper van de tegenwoordige stola. De stola zoals wij die kennen is gemaakt van dunne elegante stof en meestal niet zo breed als een sjaal. Deze stola wordt gebruikt om over een feestelijke jurk te draperen als onderdeel van een sjieke outfit.

Wanneer je een bruiloftsfeest mag bijwonen en de dresscode is gala, dan draag je op je chique lange jurk een stola die luxe uitstraalt.