Zilveren armband dames

Hoe wordt een zilveren armband dames gemaakt

Een zilveren armband is voor dames een sieraad wat graag gedragen wordt. Een zilveren armband voor dames heb je in veel verschillende vormen en maten. Waar je eigenlijk nooit echt bij stilstaat, maar wat wel interessant is om te weten, is hoe een sieraad wordt gemaakt. Bij het maken van een zilveren armband komt heel wat bij kijken. Tegenwoordig is het helaas lang niet allemaal vakwerk meer en worden een groot deel van sieraden ook machinaal gemaakt. Toch blijft het een vak apart.

De eerste stap voor maken van een sieraad

De eerste stap voor het maken van sieraden, in dit geval een zilveren armband voor dames, is het maken van een ontwerp. Een ontwerp kan digitaal gemaakt worden of soms maakt de ontwerp nog gebruik van een tekentafel en tekent hij het ontwerp helemaal uit. Ook heeft de edelsmid er nog een zegje in en levert vaak ook nog waardevolle inspiratie op. Wordt het sieraad in opdracht van een klant gemaakt? Dan kan het ook zijn dan een klant een ontwerp aanlevert wat vervolgens door de ontwerper wordt omgebouwd tot een bruikbaar ontwerp voor de armband.

Het materiaal bewerken

Nadat de ontwerper het ontwerp heeft getekend is het de beurt voor de edelsmid. Hij mag nu zijn vakmanschap kunsten vertonen. Voor de zilveren armband wordt gebruik gemaakt van edelmetaal in de kleur zilver. Dit is vaak een groot blok en moet eerst dunnen worden gewalst tot de gewenste dikte van de armband. Hierna begint het echte werk, namelijk het smeden van metaal. Dit is ook iets wat de meeste mensen kennen als je vraagt wat een edelsmid doet. Tijdens het smeden van de armband wordt het metaal met hamerslagen in de juiste vorm geduwd. Natuurlijk is de armband dan nog lang niet in d juiste vorm, maar de ruwe vorm van de armband is al wel te zien.

Er komt meer vorm in

Nadat de ruwe vorm van de zilveren armband is ontstaan i de armband ook hard geworden, dat komt door het smeedwerk. Het is dan nodig om het materiaal te gloeien, zoals dat in vaktermen wordt genoemd. Dit voorkomt dat er barsten in de armband ontstaan. Nu de armband ook warm en zacht geworden is kan de armband in de juiste vorm worden gebogen. Hierna worden de uiteinden van de armband aan elkaar gesoldeerd om er 1 geheel van te kunnen maken. Hiervoor wordt dan ook speciaal vloeimiddel gebruikt zodat de armband later niet los kan raken. En daarna kan de afwerking beginnen. Met een fijne vijl en zaag wordt de zilveren armband mooi rond gemaakt. Hiervoor wordt de armband om een staaf geschoven en met de hamer wordt er op geklopt, net zo lang tot de zilveren armband de juiste vorm heef gekregen.

Bijna klaar voor in de etalage

Hierna is de zilveren armband voor dames bijna klaar. Is het een armband zonder enige opsmuk, dan moet de armband alleen nog worden geveild. Komt er nog versiering op, zoals bijvoorbeeld diamantjes. Dan worden deze nog toegevoegd aan de armband. Daarna volgt de echt afwerking en de laatste stap in productie van een zilveren armband het polijsten. Met het polijsten zorgt de edelsmid ervoor dat alle scherpe delen eraf worden gehaald en er ook geen krassen meer zichtbaar zijn. Hierna is de zilveren armband voor dames klaar om in de etalage te worden gelegd.