Zilveren sieraden schoonmaken met tandpasta

Zilveren sieraden schoonmaken met tandpasta

Zilveren sieraden schoonmaken met tandpasta

We verkiezen andere schoonmaak middelen maar als je toch met tandenpasta aan de slag wilt, lees onderstaande tips.

1 Begrijp dat terwijl tandpasta geweldig is voor het reinigen van zilveren sieraden, het ook zilver kan beschadigen.
– Tandpasta bevat schurende deeltjes die dofheid kunnen creëren. Dezelfde deeltjes kunnen ook zilver op poetsen. Gebruik in het bijzonder geen tandpasta op sterling zilver, hoogglans zilver of alles wat verzilverd is. Deze items zijn erg zacht en kunnen gemakkelijk worden beschadigd door de tandpasta. De beste manier om deze delicate items schoon te maken, is ze te polijsten met een zilveren poetsdoek.
– Tandpasta wordt als veilig beschouwd voor satijn of mat zilver.
Zorg ervoor dat de patina niet opzettelijk is. Sommige juweliers “verouderen” hun stukken om ze rustiek te laten lijken.
Overweeg breekbare of antieke stukken naar een professionele schoonmaker te brengen.

2 Kies een gewone, effen gekleurde tandpasta zonder bleekmiddelen. Deze “extra’s” zijn te schurend en kunnen uw sieraden krassen. Tegelijkertijd moet u echter gel-tandpasta vermijden omdat deze niet schurend genoeg is om aanslag te verwijderen.

3 Bevochtig het zilver met wat water. Dit zal helpen de tandpasta zacht te maken en het gemakkelijker te verspreiden. Je kunt sieraden bevochtigen door het met wat water in een spuitfles te spuiten of door het in een kom met water te dopen. Werk niet boven een gootsteen; als je de sieraden laat vallen, kun je deze in de afvoer verliezen.

4 Breng een kleine hoeveelheid tandpasta aan op de sieraden. Begin met een kleine hoeveelheid tandenpasta om te kijken hoe het gaat. Je kunt je vinger, een spons, een papieren handdoek of zelfs een wattenstaafje gebruiken om de tandpasta aan te brengen.

5 Wrijf de sieraden voorzichtig in met een vochtige doek, papieren handdoekje of wattenstaafje. Plaats niet te veel druk tijdens het schoonmaken, zodat u niet per ongeluk het zilver krast. Gebruik tissues en papieren handdoeken voor grotere items, zoals armbanden, en wattenstaafjes voor kleine voorwerpen, zoals oorbellen. Als u een halsketting schoonmaakt, laat u de ketting door een gevouwen papieren zakdoekje glijden (als er geen kristallen op zitten uiteraard).

Wees voorzichtig rond edelstenen, vooral rond barnsteen, smaragden en turkoois. Deze zijn meestal erg zacht en kunnen gemakkelijk worden ingekrast door tandpasta.

6 Gebruik een vochtige, zachte tandenborstel om groeven en ingewikkelde ontwerpen schoon te maken. Sommige stukken, zoals ringen en broches, hebben hoekjes en gaatjes die moeilijk te bereiken zijn, zelfs met een wattenstaafje. Voor deze stukken kun je ze voorzichtig schrobben met een tandenborstel.

Babytandenborstels en tandenborstels voor gevoelig tandvlees hebben meestal de zachtste
borstelharen. Gebruik deze tandenborstel niet voor andere dingen dan het reinigen van sieraden.

7 Laat de tandpasta ongeveer 2 tot 3 minuten zitten voor hardnekkige vlekken. Dit geeft de ingrediënten in de tandpasta tijd om te werken aan harde aanslag.

8 Veeg het residu af met een schoon papieren zakdoekje of wattenstaafje. Nogmaals, als je een halsketting ketting schoonmaakt, haal dan voorzichtig de ketting door een nieuwe, gevouwen papieren zakdoekje. Je zult merken dat het zilver helderder wordt.

9 Blijf tandpasta toevoegen en wrijf het af tot de aanslag verdwenen is. Afhankelijk van hoe erg het stuk is, kan dit ongeveer 15 minuten duren.

10 Spoel de sieraden in warm water. De beste manier om dit te doen is om je gootsteen af te sluiten en de sieraden onder stromend water te spoelen. Als je te aarzelend bent om dit te doen, kunt je de sieraden ook in een kom met warm water onderdompelen en de resten tandpasta eraf wrijven.

11 Dep de sieraden zachtjes droog met een zachte doek en laat het drogen in de open lucht voordat je het opbergt. Gebruik een zachte doek, zoals microfiber, om de sieraden te drogen. Nadat je het grootste deel van het water hebt verwijderd, plaatst je het op een schone, zachte handdoek. Wacht tot het volledig droog is voordat je het opbergt. Dit is vooral belangrijk voor stukken met veel hoeken en gaten, zoals kettingen en sierlijke broches.

Hopelijk heb je zo voldoende tips, zilveren sieraden schoonmaken met tandpasta.

Share this post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *